Kocayemiş (Arbutus unedo L.) bitkisi karbonhidrat ve fenolik bileşenleri ile antioksidan etkilerinin incelenmesi
Özet
Bu çalışmada, Bartın ilinin Aliobası mevkiinde doğal olarak yetişen kocayemiş (Abutus unedo L.) ağaçlarından alınan meyve örnekleri kullanılmıştır. Kocayemiş meyvelerinin fenolik bileşenleri HPLC yöntemiyle belirlenmiştir. Toplam Fenolik Madde Miktarı tayini Folin-Ciocalteu Ayıracı (FCR) ile tespit edilmiştir. Kocayemiş (Arbutus unedo L.) meyvelerinin antioksidan özellikleri DPPH Serbest Radikali Giderim Aktivitesi Yöntemi uygulanarak belirlenmiştir. Tespit edilen karbonhidratlar en yüksek oran sıralaması ile D-(-)-Fruktoz (%25.721), D-(+)-Glukoz (%16.409), Sükroz (%6.499) ve D-(+)-Galaktoz (%0.224) şeklinde olmuştur. Fenolik bileşenlerden vitamin C (%58.849), gallik asit (%3.484), kateşin (%2.511), siringaldehit (%1.367), kuersetin (%0.760), p-Hidroksibenzoik asit (%0.663), trans-Ferulik asit (%0.435), benzoik asit (%0.045) ve rosmarinik asit (%0,03) tespit edilmiştir. Toplam fenolik madde miktarı 274,372 m GAE/g olarak bulunmuştur. Antioksidan yüzde inhibisyon değerleri ise 250 µg/ml'de %27.134, 500 µg/ml'de %46.710 ve 1000 µg/ml'de 70.419 olarak tespit edilmiştir. In this study, Strawberry tree (Arbutus unedo L.) fruit samples which naturally grown in Alioba district of Bartın province were used. The phenolic compounds of Arbutus unedo L. were determined by HPLC method. Total phenol content determination has been detected with Folin-Ciocalteu Reagent (FCR). Antioxidant properties of Arbutus unedo L. were determined by free radical scavenging activity. Respectively detected rates of carbohydrates; D-(-)-Fructose (25.721%), D-(+)-Glucose (16.409%), Sucrose (6.499%) and D-(+)-Galactose (0.224%). Vitamin C (58.849%), gallic acid (3.484%), katechin (2.511%), shiringaldehyde (1.367%), quercetin (0.760%), p-Hydroxybenzoic acid (0.663%), trans-Ferrulic acid (0.435%), benzoic acid (0.045%) and rosmarinic acid (0,03%) were determined as phenolic compounds. Total phenolic compound quantity was found 274,372 m GAE/g. Antioxidant inhibition percentages were found 27.134, 500% at 250 µg/ml, 46.710% at 500 µg/ml and 70.419 % at 1000 µg/ml.