Hemşirelik öğrencilerinin girişimcilik düzeyleri ile bazı ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi
Göster/ Aç
Tarih
2016Yazar
Dolu, İlknur Çakır
Temucin, Elif Dönmez
Ökan, Hediye Arslan
Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
Amaç: Sağlık hizmetlerinin gelişiminde ve yenilikçi programların oluşturulmasında, hemşirelerin bireysel girişimcilik düzeylerinin ve ilişkili faktörlerin belirlenmesinin gerekli olduğu düşünülmektedir. Bu bağlamda bu çalışma, hemşirelik yüksekokulunda okuyan öğrencilerin girişimcilik düzeylerini ve ilişkili faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı olarak planlanan bu çalışma İstanbul’da bir vakıf üniversitesi hemşirelik yüksekokulunda okuyan 322 öğrenci ile yapılmıştır. Çalışmada veriler sosyo-demografik özellikleri değerlendiren anket formu ve Yılmaz ve Sünbül tarafından geliştirilen Üniversite Öğrencileri Girişimcilik Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Bulgular: Öğrencilerin girişimcilik ortalama ölçek puanı 139.75 ± 18,33 olup yüksek girişimcilik düzeyine sahip oldukları belirlenmiştir. Herhangi bir kulüp üyeliği olan öğrencilerin olmayanlara göre, mezun olduktan sonra lisansüstü eğitime devam etmek isteyenlerin istemeyenlere göre girişimcilik puanları istatistiksel olarak anlamlıderecede yüksek bulunmuştur. Sonuç: Hemşirelik eğitim müfredatına girişimcilik dersinin eklenmesi ve bu derslerde girişimcilik ilkelerinden yararlanma konularına yer verilmesi sağlık problemlerinin çözümüne önemli derecede katkı sağlayacağı düşünülmektedir.