Prof. Dr. Talat Koçyiğit'in hadis tarihi adlı eserinde "Hadislerin Bölgelere Yayılması" bölümü üzerine bazı mülâhazalar
Özet
Tebliğimizde Prof. Dr. Talat Koçyiğit hocamızın ülkemizde akademik anlamda ilk Hadis Tarihi kitabı olarak Literatüre giren kitabının muhtevasına genel bir bakış olarak tavsif edeceğimiz bu tebliğde hocamızın Hadis Tarihi’nin 1. Bölümünde Yer alan Sahâbe Devrinde Hadislerin Yayılması Bölümü’ne genel bir bakış olarak ele alacağız.
Sahâbe-i Kirâm'ın Hz Peygamberin (s.a.s) Hadislerine ihtimâm diyebileceğimiz tespit ettikleri kavlî, fiilî ve takrirî sünnetlerini gelecek nesillere aktarmak için yazmaya gayret etmişlerdir.
Hz. Peygamberin (s.a.s.) çeşitli bölgelere gönderdiği Kur’ân muallimleri gibi onun hadislerini Mekke ve Medine dışına çıkarıp eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdürmüşlerdir. “er-Rıhle fî Talebi'l-Hadîs” veya “Talebu'l-İlm” denilen yolculuklar için sahâbe-i kirâmın Medine'den çıkıp Basra, Kûfe, Şam, Mısır, Bağdat, Cezîretu’l-Arab başta olmak üzere Hindistan’a ve tâ Çin hudûduna kadar gittiklerine dair bazı örneklere yer verilecektir.
Sahâbe-i Kirâm'ın sadece hadislerin eğitim öğretimiyle meşgûl olmakla kalmamış Peygamberimizin (s.a.s.) Medine’ye hicretinde ilk iş olarak bir mescid yanına da fakirlerin barınacağı ve eğitim faaliyetlerini yürüteceği Ashâbı Suffa’yı kurduğunun misâli gibi gittikleri her yerde medeniyetin bir göstergesi olarak hem bir mescid hem bir medrese yaptıklarına dair bazı örnekler verilecektir.
Tebliğimizde ayrıca bu bölümde Prof. Dr. Talat Koçyiğit’in kullanmış olduğu kaynaklar değerlendirilecektir.