Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorAytekin, Alper
dc.contributor.authorÖzkul Açıkgöz, Aynur
dc.date.accessioned2014-09-05T11:52:06Z
dc.date.available2014-09-05T11:52:06Z
dc.date.issued2010-07
dc.date.submitted2010-07
dc.identifier.citationAçıkgöz, A. Ö. (2010). Safran bitkisinin (Crocus Sativus L.) yetistirilmesi, kalitesi ve ticari önemi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Bartın Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bartın.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11772/84
dc.description.abstractBu çalısmada safran bitkisinin kalitesinin artırılması amaçlanmıstır. Bu nedenle safran soğanlarına hormon ve mikroorganizma verilerek ekimi yapılmıs ve kontrol örnekleri ile kıyaslanmıstır. Safran soğanlarına uygulanan maddeler 5 farklı grupta (Kontrol, Efektif Mikroorganizma (EM), Biyohumus, Polystimulin ve EM+Biyohumus) ele alınmıstır. Deneme sahası olarak Safranbolu ilçesinin Davutobası köyü seçilmis ve üç yıl süren bu çalısmada her yılın hasat döneminde elde edilen mahsullerin korm ve stigmaları birbirleriyle kıyaslanmıstır. Analizler sonucunda üç yıl boyunca elde edilen tüm ürünler birlikte kıyaslandığında, korm sayıları yönünden anlamlı düzeyde önemli bir farkın olmadığı görülmüstür. Stigmaların ağırlığı açısından kıyaslandığında ise; 2 farklı grup olduğu ve bu gruplar arasında %5 önem düzeyine göre anlamlı bir farkın olduğu belirlenmistir. Đlk grupta Biyohumus ve EM+Biyohumus karısımı, ikinci grupta ise EM, Kontrol ve Polystimulin verilerinin olduğu görülmektedir. Kontrol örnekleri ile EM muamelesi ve Polystimulin muamelesi sonucu elde edilen stigmaların hemen hemen aynı ağırlıkta olduğu; diğer EM+Biyohumus ve yalnızca Biyohumus muamelesi sonucu elde edilen stigmaların ise farklı bir grupta, ilk gruba nazaran daha hafif oldukları tespit edilmistir. Ayrıca elde edilen ve kurutulan stigmaların renk değisim testlerine bakıldığında, Polystimulin muamelesi ile üretilen stigmaların bulunduğu ortamın rengini çok kısa sürede canlı ve parlak bir sarıya çevirdiği görülmüstür. Bunu sırasıyla EM, EM+Biyohumus karısımı, Biyohumus ve Kontrol örnekleri takip etmektedir. Çalısmada son olarak, safran bitkisinin yetistirilmesi ve nihai ürün haline gelene kadar uygulanan teknikler ile ticari önemi hakkında bilgiler verilmistir.en_US
dc.description.abstractThis study aimed to improve the quality of the saffron crocus. Therefore hormones and the microorganisms have been given to Saffron onions which were cultivated and also they were compared with control samples. The substances applied in saffron onions in five different groups (Control, Effective Microorganisms (EM), Biyohumus, and EM + Biyohumus Polystimulin) were examined. Davutobası village of Safranbolu district was chosen as a testing ground, and this study took three years, the corm and stigmas obtained during the harvesting of the crops in each year were compared with each other. As a result of the tests during three years, when the products obtained are compared, a significant difference was not found in terms of the number of corm. If stigmas are compared in terms of weight; two groups were determined and a significant difference between two different groups was found according to 5% significance level. The first group consisted of Biyohumus and EM + Biyohumus, Biyohumus mixtures, and in the second group consisted of EM, control and Polystimulin data. Control samples’ stigmas with the EM-treatment and Polystimulin treatment results were almost the same weight as other EM + Biyohumus only Biyohumus treatment results obtained stigmas formed a different group, and they were lighter in weight compared to firs group. Also by looking out the color change test of obtained and dried stigmas, Polystimulin stigmas changed the color of the environment in a very short time with a vibrant yellow color. Moreover, in terms of color change test EM, EM + Biyohumus mixture, Biyohumus and control samples are followed respectively. Finally, the information was given about the study and cultivation of saffron into a final product with the techniques applied and the commercial importance was presented.
dc.language.isotur
dc.publisherBartın Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectSafranen_US
dc.subjectSaffron
dc.subjectCorm
dc.subjectStigma
dc.subjectPropagation
dc.subjectHormone
dc.subjectMicroorganism
dc.subject.otherKorm
dc.subject.otherStigma
dc.subject.otherHormon
dc.subject.otherMikroorganizma
dc.titleSafran bitkisinin (Crocus Sativus L.) yetistirilmesi, kalitesi ve ticari önemien_US
dc.title.alternativePropagation, qality and commercial prominence of saffron plant (Crocus Sativus L.)en_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentBartın Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Endüstri Mühendisliği


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster