Çok Uluslu Şirketlerin Kontrolünde Ulusal Hükümetlerin İsteksizliği Üzerine Kısa Bir Değerlendirme

dc.contributor.authorÖzyürek, Mehmet
dc.date.accessioned2025-10-18T19:58:12Z
dc.date.created2018
dc.date.issued2018
dc.departmentBartın Üniversitesi
dc.description.abstractÇok uluslu şirketler küreselleşen dünyanın en önemli ekonomik aktörlerinden. Hatta bunlardan bazıları birçok ülkenin ekonomisi için hayati bir rol oynamakta. Şirketler her ne kadar birçok ülke için önemli ekonomik aktörler olsa da, insanlar üzerinde sayısız olumsuz etkiye sahip. Ancak bu olumsuz etkileri azaltmak üzere yapılacak düzenlemeler ile şirketleri denetlemek çok da kolay değil. Bu şirketlerin çoğu farklı ülkelerdeki iştirakleri veya sahip oldukları karmaşık tedarikçi ağı ile faaliyetlerini ulusal sınırların ötesinde sürdürüyor. Bu durum çok uluslu şirketlerin herhangi bir ulusal/yerel hukuk rejiminin kontrolü altında tutulmasını zorlaştırıyor. Birçok akademik çalışma bu noktada uluslararası bir kontrol sisteminin yokluğuna odaklanmakta. Ama akla gelen başka bir soru bu şirketlerin en azından ulusal düzeyde kontrolünün sağlanıp sağlanamayacağı. Aşağıdaki çalışma bu soruya cevap aramanın yanı sıra ulusal hükümetlerin çok uluslu şirketleri denetlemekte neden isteksiz davrandıklarının normatif bir değerlendirmesini yapıyor.  
dc.description.abstractCorporations have been named as the key economic actors in the globalised world. Most countries find themselves dominated by major multinational corporations. Even though corporations create many positive outcomes for national economies, they possess a myriad of negative impact on people, especially on employees. Yet, it is not easy to reduce this negative impact via traditional/national regulatory strategies since many such corporations carry out their operations, either directly, or indirectly, through their subsidiaries, doing so across several countries, whilst others conduct their operations in the midst of complex supply chains that are located beyond national borders. This situation makes corporations transnational actors that may not be curbed by any single domestic regulation. However, why do not individual states regulate such companies sufficiently in their own country through the patchwork of domestic regulations? The following paper shall briefly examine why national governments are reluctant to play an active role in terms of corporate regulation.
dc.identifier.doi10.24013/jomelips.439196
dc.identifier.endpage55
dc.identifier.issn2547-9512
dc.identifier.issue2
dc.identifier.startpage41
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.24013/jomelips.439196
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11772/24166
dc.identifier.volume3
dc.language.isoen
dc.publisherBartın Üniversitesi
dc.relation.ispartofJOMELIPS - Journal of Management Economics Literature Islamic and Political Sciences
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.snmzDergiPark_20251017
dc.subjectBusiness Administration
dc.subjectİşletme
dc.titleÇok Uluslu Şirketlerin Kontrolünde Ulusal Hükümetlerin İsteksizliği Üzerine Kısa Bir Değerlendirme
dc.title.alternativeA Brief Analysis on Why the National Initiatives are Inevitably Insufficient to Curb Multinational Corporations
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication

Dosyalar