Arıt Bölgesi (Bartın ) ballarında polen analizi
Abstract
Bu çalışmada Bartın'a yaklaşık 32 km uzaklıkta olan Arıt ilçesine bağlı köy ve mahallelerinden 2008 ve 2009 yıllarında toplam 13 bal örneği toplanmış ve bu örneklerde polen analizi yapılmıştır. Yapılan bal analizlerinde dominant, sekonder, minör ve eser miktarda polenler saptanmıştır. Bal örneklerinde gözlenen polenler 31 familyaya ait olup bu polenlerin 17'si cins ve 20'si tür düzeyinde teşhis edilmiştir. Bal örneklerinde dominant oranda bulunan polenler Castanea sativa ve İlex colchica, sekonder oranda bulunan polenler ise Castanea sativa, Ligustrum vulgare , Pyrus, Prunus ve Leguminosae taksonlarına aittir. Bal örneklerinin hepsinde Castanea sativa polenleri gözlenmiştir. Görüldüğü gibi arılar her ne kadar çeşitli bitki türlerinden nektar toplasalar da bazı bitki türlerinden daha çok yararlanmakta ve bunlar yörenin önemli nektarlı bitkilerini oluşturmaktadır. Bu bitkilerden alınan polenler dominant polenleri oluşturarak balın kalitesini etkilediği gibi sekonder hatta minör durumdaki polenlerde ait olduğu bitkiye bağlı olarak balın kalitesi üzerine etkili olabilmektedir. Anahtar Sözcük: Melissopalinoloji, bal, balda polen analizi, polen. In this study, honey samples were taken from 13 different localities around Bartın and in most of its provinces in 2008 and 2009,then, polen analyse were performed on these samples.The dominant pollen, the secondary polen, the minor pollen and the trace pollen distributions are determined from the analizes of the honey samples. Pollens in these honeys were found to belong to 31 different plant families, among which 17 taxa were identified at genera and 20 at species level. Castanea sativa and İlex colchica pollens were represented at dominant levels in the honey samples. Castanea sativa, Ligustrum vulgare, Prunus, Pyrus, Astragalus and Leguminosae pollens were represented at secondary levels in the honey samples. All of the honey samples contained pollens of Castanea sativa. Although the bees collected nectar from several different species of plants, it seemed that they prefer some species more than others. These preperred plants make up at the important plants containing a lot of nectar. The pollens which are taken from these plants are effecting the quality of honey, the pollens, which have secondary even minor percentage in the honey, may effect the quality of honey depending on plants from which they are extracted. Key Words : Melissopalynolgy, honey, pollen analysis of honey, pollen.