Osmaniye’deki geleneksel kadın giysilerinin özellikleri
Abstract
Giysi doğal çevrenin etkisi ile biçimlenmesine rağmen, geleneksel giyim toplumsal özelliklere göre şekillenmiştir. Bu giysilerin oluşumunda doğal çevrenin etkisi direkt olmamakla birlikte; aynı sosyolojik, psikolojik ve tarihsel oluşumun söz konusu olduğu giysiler coğrafi bölgeler ve yöreler içinde değerlendirilmektedir.
Kadınlara ait giyim kuşam, erkeklerden daha çeşitlidir. Anadolu'da kadın giysileri takılar ve aksesuarlarla bir bütündür. Kadın gelenek ve göreneklerine göre nasıl giyineceğini yaşayarak öğrenir. Anadolu giysi kültürü yörelere göre farklılık göstermekle birlikte ana çizgileriyle benzerdir.
Osmaniye giyim kuşam kültürünün illerin coğrafi yapısı ve sosyoekonomik yapılarına göre şekillendiği görülmektedir.Günlük hayatta kullanılan giysiler ile özel günlerde kullanılan giysiler arasında farklılıklar görülür. Anadolu'nun birçok yöresinde olduğu gibi bir genç kızın baş düzeni sosyal statüsünü belirler ve evlilik, olgunluk ile yaşlılık dönemlerinde değişerek devam eder.
Osmaniye'nin geleneksel kadın giysilerinden üste giyilenler; gömlek, fermene, cemeden, önlük, cepken, iç yelek, üç etek, sırma cepkenli kostüm, güdük, kuşak, şalvar, yemeni ve çorap; başa giyilenler ve takılanlar ise sırma fes, heril yağlık, beyaz baş örtüsü, renkli grepler ve tepelik olarak sıralanmaktadır.
Sonuç olarak; Osmaniye'nin giyim kültürünü ve bu kültürde şekillenen sanat anlayışını açığa çıkartmak, hızla yok olan ancak düğün, sandık ve çeyiz ile varlığını sürdüren giysilerin incelenmesi ve gelecek kuşaklara tanıtılması ile mümkün olabilir.