Bartın Üniversitesi
Kurumsal Akademik Arşivi
    • English
    • Türkçe
  • English 
    • English
    • Türkçe
  • Login
  • POLİTİKA
  • REHBER
  • İLETİŞİM
View Item 
  •   Bartın University Dspace
  • Fakülteler
  • Fen Fakültesi
  • Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü
  • Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Makale Koleksiyonu
  • View Item
  •   Bartın University Dspace
  • Fakülteler
  • Fen Fakültesi
  • Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü
  • Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Makale Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

The effect of kombucha fermentation on chestnut cancer factor (cryphonectria parasitica (murrill) e.m barr)

Thumbnail
View/Open
Makale Dosyası (1.445Mb)
Date
2018-09
Author
Bülbül, Ali Savaş
Atalan, Esra
Ülgen, Hatice
Ceylan, Kevser Betül
Metadata
Show full item record
Abstract
Aim of study: Kombucha is a drink obtained by fermentation of sugary tea composed of acetic bacteria and yeast symbiosis. Its effect on prostate cancer and apoptosis, antimicrobial and antioxidant effect in culture medium has been searched. Apart from these studies, the microbial fertilizer property of Kombucha in agriculture has been investigated. In this study, prevention of Cryphonectria parasitica (Murrill) Barr growth by Kombucha tea is aimed. Area of study: Kombucha was bought commercially. Cancerous samples were obtained from Amasra Topderesi Chestnut Forest (41°43'34.2"N-32°24'19.0"E). Material and Methods: Fungi samples were examined microscopically via Leica DM 750 digital imaging system in vitro. Anatomic characterisation was performed under light microscope Main results: In vitro Cryphonecteria parasitica growth is prevented to a certain extend via Kombucha fermentation. This effect of Kombucha is thought to be as a result of microbial richness. The aim of this study is to make think that Kombucha can prevent plant diseases and pave the way for more important studies in the future. Highlights: In this study, prevention of Cryphonectria parasitica growth by Kombucha tea is aimed. It was observed that Kombucha fermentation prevented the growth of Cryphonectria parasitica in vitro.
 
Çalışmanın amacı: Kombucha; asetik bakteri ve maya simbiyozundan oluşan şekerli çayınfermantasyonu ile elde edilen bir içecektir. Kültür ortamında prostat kanseri ve apoptoz üzerine etkisi, antimikrobiyal ve antioksidan etkisi araştırılmıştır. Bu çalışmaların dışında Kombucha’nın tarımda mikrobiyal gübre olma özelliği araştırılmıştır. Bu çalışmada ise Kombucha çayının, Cryphonectria parasitica (Murrill) Barr’nın gelişimini önlemesi hedeflenmiştir.Çalışma alanı:Kombucha ticari olarak satın alınmıştır. Kanserli örnekler ise Amasra TopderesiMevkii Kestane Ormanı’nın (41°43'34.2"N-32°24'19.0"E) dan elde edilmiştir.Materyal ve Yöntem:Mantar örnekleri invitro ortamda mikroskopik olarak Leica DM 750 dijitalgörüntüleme sistemi kullanılarak incelendi. Işık mikroskobu (LM) ile anatomik karakterizasyon analizi yapılmıştır.Sonuçlar:Kombucha fermantasyonu ile in vitro ortamda Cryphonecteria parasitica gelişimi bellibir oranda önlenmiştir. Kombucha’nın bu etkisinin mikrobiyal zenginlikten kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı Kombucha’nın bitki hastalıklarını önlenebileceğini düşündürmek ve ileride daha önemli çalışmaların önünü açmaktır.Önemli Vurgular:Kombucha fermantasyonun Cryphonectria parasitica’yı in vitro ortamdagelişimini önlediği gözlenmiştir.
 
URI
http://hdl.handle.net/11772/1662
Collections
  • Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Makale Koleksiyonu [19]

DSpace@Bartın is member of:


sherpa/romeo
Dergi Adı / ISSN Yayıncı

Exact phrase only All keywords Any

Başlık İle Başlar İçerir ISSN


Browse

All of CommunitiesCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypesDepartmentsPublishersLanguagesRightsJournalsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypesDepartmentsPublishersLanguagesRightsJournals

My Account

LoginRegister

DSpace@Bartın is member of:

İLETİŞİM BİLGİLERİ

Adres
Bartın Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Ağdacı / BARTIN, 74100
E-Posta
acikerisim@bartin.edu.tr
Creative Commons License

DSpace@Bartin by Bartin University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.