Türkiye’de tıp kütüphaneleri: elektronik süreli yayın hizmetlerinin yönetimi
Özet
Günümüzde bilim, bilgisayar ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler kütüphaneleri, bilgi ve belge merkezlerini ve onların kaynaklarını da etkilemektedir. Bilgi kaynakları arasında süreli yayınlar, özellikle bilimsel dergiler güncel ve bilimsel bilginin hızlı bir şekilde elde edilmesinde en önemli kaynaklardır. Türkiye’de özellikle üniversitelerde uygulanan akademik ilerleme ve kadro atamalarındaki değişiklikler bilimsel dergilerin, elektronik dergilerin ve atıf veri tabanlarının kullanımını artırmıştır. Bu kitapta, tıp ve sağlık bilimleri kütüphanelerinde verilmekte olan bilgi hizmetlerinde, kullanıcı tarafından aranan bilginin büyük bir kısmının bu kaynaklardan elde edildiği göz önüne alındığında, “elektronik süreli yayın hizmetleri yönetiminin” önemli ölçüde bilimsel araştırmayı ve klinik çalışmaları etkileyeceği bir gerçektir. Kitapta, süreli yayınların, özellikle tıp alanına yönelik dergilerin
ve elektronik süreli yayınların tanımı, türleri, tarihçesi, önemi ve bu yayınların yönetimi (seçimi, sağlanması, kataloglanması, lisans anlaşmaları, politikaları, örgütlenmesi, standartları ve işbirliği) konuları ile akademik tıp kütüphanelerinde kullanılan elektronik dergiler ve elektronik veri tabanları yer almaktadır.
Tıp kütüphanelerinin her geçen gün satın aldığı ve abone olduğu elektronik kaynakların sayıları ve türleri giderek artmaktadır. Bilimsel bilgiye erişimde elektronik süreli yayınlar, özellikle de elektronik dergiler, bu kütüphane kullanıcıları tarafından yararlanılan temel kaynaklar arasındadır.
Tıp kütüphanelerinde bilgi hizmetlerinde kullanılan elektronik kaynakların türü ve sayısı arttıkça, bu hizmetlerin ve kaynakların yönetimi de karmaşıklaşmaktadır. Yönetimde karşılaşılan sorunlar ve yaşanan zorluklar verilen hizmetlerin düzeyini ve verimliliğini etkilemektedir.
Bu kitabın amacı, tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de sağlık alanında klinik çalışmaları ve bilimsel araştırmaların niteliğini doğrudan etkileyen, tıp kütüphanelerinin elektronik süreli yayınların yönetimi ve süreli yayın hizmetleri konusunda bilgi vermektir. Özellikle tıp kütüphanelerinde elektronik dergilerin yönetilmesinde karşılaşılabilecek muhtemel sorunlar, bu sorunlara ilişkin kullanıcı yaklaşımlı çözümlerin neler olduğu hakkında bilgi vererek bilgi ve belge yöneticilerine uygulamada yardımcı olmak amacın
özünü oluşturmaktadır.