Farklı sıralara ekilen mısır ve soya bitkisinde ekim oranlarının bazı bitkisel özellikler ve yem verimine etkileri
Göster/ Aç
Tarih
2013Yazar
Erdoğdu, İlker
Altınok, Suzan
Genç Lermi, Ayşe
Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
Türkiye’de kaba yem açığının kapatılması ve kaliteli yem üretimi konusunda sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu çalışmanın amacı Orta Anadolu koşullarında yalın ve farklı ekim oranlarında birlikte yetiştirilen mısır ve soyada bitkisel özellikler ve yem verimlerinin incelenmesi olmuştur. Tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülen denemede mısır ve soya bitkileri alternatif sıralar halinde farklı ekim oranları şeklinde yetiştirilmişlerdir.
Araştırmada ekim oranlarının etkisi incelendiğinde mısırda bitki boyu, koçan sayısı, yaş ot verimi, kuru madde verimi ve ham protein verimi gibi yem amaçlı yetiştiricilikte önemli olan bitkisel özellikler ve yem verimleri genellikle % 50 mısır + % 100 soya ekim oranında yüksek bulunmuştur. Soyada yem verimleri en fazla % 0 mısır + % 100 soya (Yalın soya) ekim oranından alınmış, bunu % 50 mısır + % 100 soya ekim oranı takip etmiştir. Toplam yem verimleri (mısır + soya) ve alan eşdeğer oranı (AEO) yine en fazla % 50 mısır + % 100 soya ekim oranından elde edilmiştir.
Sonuç olarak kaliteli yem elde etmek amacıyla yukarda belirtilen oranda yem amaçlı mısır ve soya ekimi Orta Anadolu çiftçileri için en uygun görülmüştür.