Arapça öğretimi alanında tamamlama ve yardımlaşma yolları Türk devlet üniversiteleri örneği
Abstract
Bu araştırma Türk devlet üniversitelerinde anadili Arapça olmayanlar için, Arapça öğretimi alanında tamamlamayı, yardımlaşmayı ve bu üniversitelerin Arapça öğretiminde iyileştirme etkisini tartışır. Bu araştırma Türk üniversitelerinde doğru yöntemle Arapça öğretim olgusunu en belirgin yöntemlerine ulaşma ve bu üniversitelerin birbirini tamamlamama, yardımlaşmama sebeplerini incelemeyi hedefleyen araştırmacı özellikle Arapça öğretimine dair açıklamak istediklerini işlemektedir.
Bu araştırma, organizasyon ve görevsel olarak donuk olan ‘anadili Arapça olmayanlar için Arapça öğretimi’ alanında sayılı çalışmalardandır. Çünkü bu alandaki(anadili Arapça olmayanlar için Arapça öğretimi) çalışmaların çoğu; hoca, öğrenci, yöntem, dilin unsurları, dilin özellikleri, Arapça öğrenme sorunları, Arapçanın olguları ve gelişmeleri gibi eğitimsel esaslarını içermektedirler. Bu çalışma ise Türk devlet üniversitelerinde anadili Arapça olmayanlar için Arapça eğitimi konusunda üniversitelerin birbirlerini tamamlama ve yardımlaşma yollarını araştırmaya yöneliktir. Bu araştırma şunları hedeflemektedir:
1- Türk devlet üniversitelerinde Arapça eğitimini gözlemlemek.
2- Bu üniversitelerde, Arapça öğretimini en bariz şekilde iyileştiren yöntemini incelemek.
3- Bu üniversiteler arasında yardımlaşmama ve birbirlerini tamamlamama sorunlarını incelemek.
4- Arap dilin öğretimine hizmet eden, Arapçanın varlığını destekleyen öğrenilmesine teşvik eden Türkiye cumhuriyetinde kabul görülmesini temel sonucuna varmak.