dc.description.abstract | Literatürde girişimci (müteşebbis), emek, sermaye ve doğal kaynaklar olarak belirtilen üretim faktörlerini, başkalarının ihtiyacını karşılayacak mal ve hizmetler üretmek üzere tedarik eden ve uygun şekilde birleştiren kimse olarak tanımlanmaktadır. Ülkemizde girişimcilik yapılabilecek iş alanları konuları iki ana grupta toplanmaktadır: hizmet üretimi alanındaki iş fikirleri ve mal üretimi alanındaki iş fikirleri. Eğitim, serbest, genel hizmet, turizm, pazarlama ve ticaret ile ilgili iş fikirleri hizmet üretimi alanındaki iş fikirleri olarak tanımlanırken; tarım, hayvancılık ve gıda sanayi, orman malları sanayi, tekstil, hazır giyim ve deri sanayi, petro kimya ve kimya sanayi, plastik ve lastik sanayi, madencilik sanayi, cam sanayi ve toprak seramik, kağıt sanayi, elektrik, elektronik makine ve malzeme yan sanayi iş fikirleri de mal ile ilgili iş fikirleri olarak belirlenmiştir.
Mesleki eğitim için girişimcilik olgusunun öneminin incelendiği çalışma kapsamında, meslek yüksekokullarında eğitim gören ve eğitim sonunda iş hayatına adım atacak olan öğrencilerin girişimcilik eğitimi almalarındaki gereklilik üzerinde durulacaktır. Eğitimi alan öğrencilerin gerek daha nitelikli olarak iş hayatına adaptasyonu, gerekse kendi iş yerlerini kurmaları için gerekli alt yapının hazırlanması hedeflenmektedir. Bu hedef doğrultusunda mevcut istihdama katkı sunması sağlanacaktır. Günümüzde girişimcilik eğitiminin önemine paralel olarak girişimcilik eğitimi giderek daha düşük yaş gruplarına verilebilir pozisyona gelmiştir. Konu üzerine yapılan çalışmalarda girişimcilik eğitimi alanların kendi işlerini kurma konusunda daha fazla eğilime sahip olduğu, daha fazla gelir elde ettikleri, çalıştıkları işlerde daha fazla tatmin sağladıkları görülmüştür.
Yapılan araştırmalarda kişilerin eğitimleri arttıkça bağımsızlık isteği ve risk alma eğiliminin yükseldiği ve bunun doğal bir sonucu olarak girişimcilik potansiyelinin arttığı belirlenmiştir. Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin işletmelerde ara eleman olarak istihdam edildiği düşünülürse, alacakları girişimcilik eğitimiyle daha nitelikli işgücüyle işletmeye destek olacakları; kendi işini kurma niyetinde olmasalar dahi mezunların alacakları girişimcilik eğitimiyle kendi işlerini kurma konusunda daha istekli olabilecekleri söylenebilir. Bu konuda yapılan çalışmalar incelendiğinde girişimcilik eğitimi alan öğrencilerin çoğunlukla girişimcilik eğilimlerinin arttığı, gerek eğitim kurumları gerekse girişimciliği destekleyen kurumların yapacakları desteklerle öğrencilerdeki girişimcilik potansiyellerinin ortaya çıkartılıp işsizliğin azaltılarak ülke ekonomisine katkı sağlayacağı öngörülmektedir. | tr_TR |